Osjećam da si raspoložena za promjene?! Sjajna vijest, ideš u pravom smjeru! Prihvati slatki izazov! Najveće promjene ćeš imati kad se riješiš rafiniranih šećera. Dakako, život može biti sladak i bez slatkiša.  Prvo odaberi dobar razlog za motivaciju, u moru onih na koje rafinirani šećeri loše utječu:

  • Na težinu tijela, potkožno masno tkivo, loše zdravlje, celulit, loš ten, umor, probavu, ljepotu, mladost, bore, elan…Šećer ubrzava starenje, to je definitivno bio moj okidač! Želim usporiti starenje i održati mladoliki izgled! Isprazni ladice, napuni baterije. U modi je zdravi „mode“.

*Prvi korak je odluka, drugi spremnost na borbu i ustrajnost. Treba preživjeti početna 3 krizna dana bez loših šećera, a onda sve ide lakšim tokom. Osjećat ćeš se bolje, energičnije i poletnije, a to je između ostalog prvi vjetar u leđa, uz ravniji trbuh koji već nakon par dana „čiste“  prehrane pravi razlog da nastaviš dalje.

*Pravilo br 1.  Presloži frižider!  Hrana više nije tvoja utjeha, niti ćeš nekontrolirano grickati iz dosade. Nutelle, marmelade, čokolade i keksiće zamijeni namirnicama bogatim bjelančevinama i vlaknima. Baziraj se na ribi, mesu, povrću, voću i orašastim plodovima.

Obavezni su redoviti obroci, kako bi izbjegli napadaj gladi i nekontrolirano jedenje zbog pada šećera. Ako imaš 1 ili 2 obroka dnevno teško ćeš se riješiti ovisnosti o lošim šećerima. Tvoje tijelo ne žudi za šećerom zbog potrebe, nego zbog loše navike i nedovoljnog unosa kvalitetnih nutrienata. Zato sada dodaj veće porcije bogate bjelančevinama za doručak i ručak i zdravim ugljikohidratima. Ne zaboravi,  bjelančevine su makronutrienti koji imaju najveći učinak u postizanju osjećaja sitosti. Ako je ručak siromašan bjelančevinama, teško ćeš odoljeti čokoladi i slasticama nakon.

Pravilo br. 2. Organiziraj obroke unaprijed! Pripremi zalihe!  Nosi užinu na posao, redovito tijelu daj kvalitetno gorivo! Bez „goriva“ ne trošiš mast, nego mišić. Nećeš biti zadovoljna u konačnici! Zapamti, hrana i vježbe oblikuju tvoje tijelo, ne treniraj ga gladovanjem! Opskrbi se orašastim plodovima, bademima, kikirikijem.  Indijski oraščići će slatkim okusom za početak najbolje nadomjestiti želju za slatkišima.  Uvrsti ih u međuobroke, ujutro i popodne. Dozirano!

*Kupi zdravi kakao, napravi chia puding koji će biti zamjenska čokolada, dodaj bobičasto voće i uživaj u sjajnom zdravom ukusnom desertu.

Naspavaj se. Nedovoljan san se često sutradan nadoknađuje slatkišima.

*Uzimaj dovoljno vode, biljnih čajeva, preporučam najprodavaniji detox by fit_with_mary !!

Kada prođe uvodni period novog „lifestylea“  priušti sebi vikendom cheat day i kad te tromost i nadutost obuzmu, a dropčić ujutro osmjehne u zrcalu, uskoči ponovno u svoj novi zdravi ritam, jer tvoje tijelo će uskoro biti zadovoljno što te ima!

Javi, jesam li u pravu?!